Dnia 22.09.2021r. klasa IIIF o profilu biologiczno-chemicznym wzięła udział w warsztatach chemicznych na UMCS (Wydział Chemii) i Uniwersytecie Przyrodniczym (Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii). Tegoroczni maturzyści rozwijali swoje pasje i zainteresowania. Mogli poczuć się jak prawdziwi studenci badając twardość wody, sposoby jej usuwania i określania. Uczniowie wykonywali oznaczenia twardości wody ogólnej w różnych próbkach naturalnych (woda kranowana, przegotowana, przefiltrowana, studzienna i mineralna). Przeprowadzone analizy były doskonałą okazją do poznania zasad pracy laboratoryjnej oraz podstaw miareczkowania. Oprócz tego uzupełnili swoją wiedzę na temat reakcji redoks, które były świetną powtórką przed egzaminem maturalnym. Na zakończenie uczniowie otrzymali upominki. Mamy nadzieję, że nie było to jednorazowe spotkanie i za rok zobaczymy się na zajęciach już jako studenci. 

zdj.jpg243021445_553749689173025_8961919061867020395_n.jpg242921286_283126830083360_3260934922954839583_n.jpg242582307_588110838901302_5576898150195682684_n.jpg242941090_4155271344598260_1362958036271271685_n.jpg243545478_1252768748554013_8401115345976480730_n.jpg243376631_669373274092491_4692860109876217434_n.jpg243206522_1710343065825269_2066000284801597488_n.jpg243356482_552035936103219_6313319244136381689_n.jpg243373823_4378999315515237_800764299283091643_n.jpg242949130_3395002990726168_433081277812984133_n.jpg243237935_1005792246661607_4630549603510224482_n.jpg243125434_445000910259422_8502827013583669525_n.jpg