Z przyjemnością informujemy, że Zespół Szkół nr 2 im. Księcia Pawła Karola Sanguszki w Lubartowie został zgłoszony przez uczniów i ich rodziców do nagrody Szkoła Roku w akcji Nauczyciel i Szkoła na Medal Roku 2021. Jest to największy plebiscyt edukacyjny w Polsce, który w województwie lubelskim jest prowadzony przez "Kurier Lubelski". Jednocześnie nominacje do tytułu Nauczyciel na Medal otrzymali pracujący w naszej szkole nauczyciele: Beata Józefaciuk, Beata Sajda, Iwona Kornacka, Marcin Brodzik.

Cieszymy się z nominacji dla naszej szkoły, serdecznie gratulujemy nominowanym nauczycielom i zachęcamy do oddawania głosów oraz śledzenia aktualnych wyników głosowania na stronie www.kurierlubelski.pl/szkola-roku.

Poniżej zamieszczamy garść wspomnień uczniów z ostatniego wyjazdu na Litwę:

- Nasz pobyt na Litwie zaczął się jeszcze w niedzielę. O godzinie 17 przyjechaliśmy do hotelu i wspólnie czekaliśmy na resztę teamów. Kiedy wszyscy już przybyli, zaczęliśmy się poznawać i poszliśmy na spacer dookoła tamtejszego stawu. Oficjalna część wymiany rozpoczęła się w poniedziałek rano. Litwini bardzo gorąco powitali nas w swojej szkole, przygotowali dla nas wiele występów i przedstawień. W dalszej części dnia my jako studenci zostaliśmy podzieleni na grupy i braliśmy udział w wielu grach i zabawach, których celem było poznanie swoich kolegów i koleżanek. Następnie organizatorzy pokazali nam Pajuris i wspólnie odwiedziliśmy batalion Litewskiej artylerii. We wtorek pojechaliśmy na wycieczkę do Nidy.

Mamy dla Was kilka kadrów z zajęć z chromatografii, w których mieli przyjemność uczestniczyć uczniowie klasy IIb. Spotkanie odbyło się 23 września na Uniwersytecie Medycznym i Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Oprócz miłej odskoczni od codziennych, szkolnych obowiązków, uczniowie poznali techniki służące do rozdzielania i badania składu mieszanin związków chemicznych. Po części teoretycznej nastąpiło działanie – kilka ciekawych doświadczeń: - rozdział barwników roślinnych za pomocą chromatografii kolumnowej, - wykrycie barwników zawartych w tuszu mazaków dzięki chromatografii bibułowej, - identyfikacja aminokwasów metodą chromatografii cienkowarstwowej. Na koniec został zaprezentowany eksperyment z suchym lodem, który miał iście bombowy efekt! Młodzież z pewnością zapamięta te warsztaty na długo, a wiedza podczas nich zdobyta posłuży w przyszłości.

Dnia 22.09.2021r. klasa IIIF o profilu biologiczno-chemicznym wzięła udział w warsztatach chemicznych na UMCS (Wydział Chemii) i Uniwersytecie Przyrodniczym (Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii). Tegoroczni maturzyści rozwijali swoje pasje i zainteresowania. Mogli poczuć się jak prawdziwi studenci badając twardość wody, sposoby jej usuwania i określania. Uczniowie wykonywali oznaczenia twardości wody ogólnej w różnych próbkach naturalnych (woda kranowana, przegotowana, przefiltrowana, studzienna i mineralna). Przeprowadzone analizy były doskonałą okazją do poznania zasad pracy laboratoryjnej oraz podstaw miareczkowania. Oprócz tego uzupełnili swoją wiedzę na temat reakcji redoks, które były świetną powtórką przed egzaminem maturalnym. Na zakończenie uczniowie otrzymali upominki. Mamy nadzieję, że nie było to jednorazowe spotkanie i za rok zobaczymy się na zajęciach już jako studenci.