17 września rozpoczęliśmy wyjazd zorganizowany w ramach projektu Erasmus Plus WASTE FEW. Tego dnia wyjechaliśmy na lotnisko Chopina, aby stamtąd udać się do docelowego punktu naszej podróży - Samsun w Turcji. Pierwszego dnia naszego pobytu w tym miejscu uczniowie mieli okazję zintegrować się z rówieśnikami z Turcji i Niemiec poprzez różne aktywności przygotowane przez tureckich uczniów. Kiedy pierwsze lody zostały przełamane, udaliśmy się na tradycyjne tureckie jedzenie i odwiedziliśmy organiczną farmę truskawek. Drugiego dnia udaliśmy się do sanktuarium ptaków, w którym mieliśmy okazję podziwiać piękne walory natury z otwartego autobusu oraz z wieży widokowej. Następnie pojechaliśmy do elektrowni wodnej Bafra Dam i tam poznaliśmy zasady jej funkcjonowania. W środę odwiedziliśmy Canik Türk Telekom Vocational School w Samsun, która stworzyła mini szklarnię z hodowlą organicznych truskawek podlewanych deszczówką na balkonie swojej siedziby. Wszystkie materiały użyte do stworzenia tej szklarni a także pomieszczenia, w którym młodzież zrobiła doniczki na truskawki z używanych butelek po napojach pochodziły z recyklingu. Tam też wysłuchaliśmy wykładu nauczyciela chemii, który wyjaśnił nam, dlaczego deszczówka jest lepsza dla truskawek niż woda z kranu. Rankiem natomiast młodzież spędziła czas na plaży w poszukiwaniu rzeczy niezbędnych do zrobienia plakatu zachęcającego do ograniczenia użycia plastiku i ochrony środowiska. Ten dzień nauczył nas, jak wiele można stworzyć z przedmiotów, które na co dzień wyrzucamy i zamierzamy niektóre z tych pomysłów wykorzystać. Pod koniec dnia zwiedziliśmy muzeum na statku Bandirma, na którym Mustafa Kemal Ataturk przypłynął z Konstantynopola do Samsun w maju 1919 roku. W czwartek udaliśmy się do miasteczka Amasya. Tam wysłuchaliśmy legendy o Ferhat i Sirin, zwiedziliśmy Sabuncuoglu Medical Museum and Musical Therapy center i grobowiec króla w skale, obejrzeliśmy historyczne domki w tym urokliwym miejscu i mumie w muzeum oraz zajrzeliśmy do meczetu. To był bardzo długi ale pełen wrażeń dzień.W piątek natomiast był dniem, podczas którego nauczyliśmy się wypiekania bajgli - tradycyjnego pieczywa tureckiego,którego później mogliśmy skosztować wraz z łykiem aromatycznej Turkish coffee lub tea. Po południu chwila oddechu czyli czas wolny, który spędziliśmy w wybrany sposób - w największym centrum handlowym Samsun - Piazza lub na plaży. Wieczorem uczestnicy projektu wybraliśmy się na pożegnalna kolację, podczas której otrzymaliśmy certyfikaty udziału w wymianie Erasmus+. Po powrocie do hotelu mieliśmy okazję, aby pożegnać się z innymi uczestnikami wymiany. Podsumowując, wyjazd przyniósł wiele korzyści. Dzięki niemu poznaliśmy kulturę, historię oraz kuchnię Turcji, zintegrowaliśmy się z uczniami i nauczycielami z innych państw, poprawiliśmy swoje zdolności językowe oraz komunikacyjne, zawarliśmy wiele przyjaźni oraz nauczyliśmy się wiele na temat ochrony środowiska.
Byliśmy w Turcji
- ZS2/Publikacja: Kamil Kozioł